De boeken die ik heb gelezen op vakantie en wat vond ik ervan.

52BEF184-1A67-40FB-ACB9-1C272DB603F9

Enige tijd geleden schreef ik een blog over boeken die ik graag wou lezen op vakantie. Ik had een lekker lijstje en vandaag lees je wat ik er van vond.

Damn, Honey – Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen
“Mannen en vrouwen zijn hier gelijkwaardig, dat staat in de wet. In Saudi-Arabië, dáár is het pas erg. Wees blij dat je nageroepen wordt. Vrouwen doen het zichzelf ook wel een beetje aan, hè? Zo zit de maatschappij nu eenmaal in elkaar. Het was maar een grapje, daar hoef je niet zo serieus op te reageren, hoor. Mannen hebben het ook zwaar.”
Damn, honey.
Je flappen moeten verbergen. Alle ballen in de lucht kunnen houden. Zonder relatie niet compleet zijn. Dat seks om de man draait. Dat het je eigen schuld is als je nageroepen wordt. 
Marie Lotte en Nydia zijn er klaar mee. In dit pamflet schoppen ze deze misvattingen dan ook graag voor je onderuit. Ondersteund door hun eigen ervaringen roepen zij iedereen op om eens na te denken over de wereld om je heen en om vooral te doen waar je zelf zin in hebt. 
Voor alle moeders, oma’s, vriendinnen, collega’s, jonge meisjes en alle andere vrouwen. En ook voor jezelf.
Damn Honey las ik in een ruk uit in het vliegtuig! Het boek leest heerlijk weg! Een aanrader om te lezen!

Running Therapie – Bram Bakker
Steeds meer mensen ontdekken hoe prettig het is om regelmatig hard te lopen. Het biedt compensatie voor het werk dat ze de hele dag met hun hoofd doen, en het is een doeltreffende manier om spanningen kwijt te raken. Steeds meer wordt hardlopen ook gebruikt als mogelijkheid om psychische klachten te behandelen. Wat runningtherapie inhoudt wordt in dit boek uitvoerig besproken, net als de werkingsmechanismen ervan. Daarbij komen zowel de puur fysieke aspecten aan de orde als de psychologische betekenis die regelmatig bewegen heeft.
Ook voor iedereen die nog geen burn-out heeft is dit boek een aanrader, omdat het belang van lichaamsbeweging voor een gezonde psyche in het algemeen wordt uiteengezet. Runningtherapie wordt als ondersteuning gebruikt in cursussen runningtherapie én is een informatiegids voor iedereen die hardlopen wil inzetten om zichzelf of een ander zich beter te laten voelen. Een standaardwerk kortom voor lopers, looptrainers en professionals.

Dit boek heb ik vrij snel weggelegd, ik viel in slaap tijdens het lezen! Dan is het niet goed! Jammer, misschien dat ik het later nog een keer wil proberen, maar voorlopig blijft die in de kast staan.

Duik Erin – Alexandra Heminsley
“Ik wilde in het water duiken zoals ik ook het leven in wil duiken: vervuld van blijdschap, nieuwsgierigheid en de kennis dat mogelijke gevaren niet afschrikwekkend genoeg zijn om het te laten. Het enige wat ik moest doen was leren zwemmen.’ – Alexandra Heminsley 
Alexandra Heminsley dacht dat ze kon zwemmen. Tot ze op een dag de zee in dook, en erachter kwam dat ze het niet écht kon. Haar watervrees ging ze te lijf en ze doorstond de schaamte van het aantrekken van een wetsuit.
Tijdens een zware periode van ivf-behandelingen behaalde Alexandra een persoonlijke triomf door als een eigentijdse Odysseus in de Ionische Zee naar Ithaka te zwemmen. Ondertussen probeerde ze haar lichaam te accepteren zoals het is en haar geest tot rust te brengen.
Dit boek is echt geschreven zoals Running like a girl en leest heerlijk weg! Ik vind Alexandra Heminsley heerlijk schrijven, ook dit boek is in twee delen geschreven het verhaal en een stuk theorie. En hoewel ik haar super fijn vindt schrijven hoeft het tweede deel niet van mij!

Alles wat je wilt weten over hardlopen – Mariska van Sprundel
Een persoonlijke zoektocht naar de wetenschap achter hardlopen. Van Sprundel onderzoekt de populaire opvattingen over schoenen, blessures, voeding, presteren en mentaliteit. Is het nodig om extra koolhydraten te eten voor een hardloopwedstrijd? Slijt het kraakbeen in je knieën sneller door hardlopen? Gaat dagelijks joggen depressies te lijf? Kan je verslaafd raken aan sporten? Is de mens überhaupt gemaakt om lange afstanden te rennen? De hardloopwereld staat bol van de overgeleverde wijsheden over schoenen, voeding, blessures en gezondheid. Goede schoenen zouden pijntjes voorkomen en marathons zijn ongezond voor het hart. Maar wat is feit en wat is fictie? Wetenschapsjournalist Mariska van Sprundel is na haar zoveelste blessure vastberaden de wetenschap achter hardlopen te ontrafelen. In Alles wat je wilt weten over hardlopen duikt Van Sprundel in de nieuwste ontwikkeling uit de sportwetenschap om de wisselwerking tussen hardlopen en ons lichaam op te helderen. Haar persoonlijke zoektocht leidt langs internationale universiteiten, bewegingslabs, hardloopwinkels en DNA-tests. Gaandeweg worden populaire wijsheden bevestigd of ontkracht. Haar bevindingen leiden tot inzichten waar elke gevorderde loper of toekomstige beginner mee uit de voeten kan.
Een wetenschappelijk boek over hardlopen, het boek leest leuk weg en er zitten zeker leerzame dingen in! Er zaten zeker dingen in wat ik nog niet wist, maar er zat ook een hoop dingen bij die ik wel wist.

Running like a girl – Alexandra Heminsley
Voor iedereen die zuchtend en steunend de hardloopspullen in het voorjaar weer uit de kast trekt.
Gedesillusioneerd door de sportschool en het geyoga beu besloot Alexandra Heminsley te gaan hardlopen. De eerste poging verliep niet bepaald goed. Zes jaar later heeft ze echter op twee continenten vijf marathons gelopen. Haar vader zei het al: je loopt evenzeer met je hoofd als met je benen. En daarom is dit een boek over hardlopen dat niet alleen maar over hardlopen gaat.
Ja, wat moet ik over dit boek zeggen? Het is echt mijn favoriete boek! En weer moest ik hem lezen. Zoals bij het andere boek, het theoretische gedeelte hoeft niet van mij, ik denk dat ik dat allemaal wel weet, maar voor een beginnende hardloper is het zeker een aanrader, juist om dat theoretische gedeelte!

En dit heb ik allemaal gelezen. Zoals je ziet heel veel gelezen, wat inhoud dat de vakantie heel ontspannend was. Nu de herfst weer aankomt heb ik zeker weer meer zin om op de bank te zitten met een geurkaars aan en een kopje thee met een goed boek (en een dekentje).
Heb jij nog leuke leestips?
Let me know?
XoXo

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.