Ga ik ooit een marathon lopen?

IMG_2696
Na Berlijn heb ik met regelmaat de vraag gekregen of ik nu een hele marathon ga lopen. Vandaag ga ik daar antwoord op geven.

Natuurlijk heb ik de ambities om een hele marathon te lopen maar voorlopig nog niet.

Na mijn eerste halve marathon riep ik gelijk ik ga door trainen voor een hele. Gelukkig heb ik een hele realistische vriendin (Gaby) die zei letterlijk: “Lieve Lin, wil je echt 7 a 8 uur hardlopen voor een marathon (tenslotte deed ik bijna 3 uur over de halve marathon)? Ik zou lekker focussen op een snellere 5 km en een snellere 10 km. Daarna focussen op die halve en daarna zou ik pas trainen voor een hele.” Op dat moment wist ik natuurlijk wel dat ze gelijk had, maar dat gaf ik schoorvoetend toe.
Ik kreeg de pech dat ik na de halve marathon overspannen werd door verschillende factoren, waaronder hardlopen en ik dus uberhaupt niet mocht trainen voor snelle wedstrijden. Ik moest plezier krijgen in hardlopen.

In 2017 deed ik wat ze zei: Ik verbrak mijn 5 km record, de 10 km en zelfs de 10mijl. Tijd voor een marathon?

Nee, in 2018 besloot ik weer een halve te lopen, omdat ik deze langzamer liep dan in 2016, ik was ontzettend teleurgesteld in mijzelf, maar ook niet, ik wist dat ik er niet klaar voor was. In dat jij zei ik ook tegen Saskia mocht ik ooit een halve marathon lopen in 2:30 uur dan mag jij mij gaan trainen voor een hele marathon.

Tijdens mijn trainingen voor Berlijn trainde ik harder dan ooit. Met resultaat, ik liep tijdens een training 20km in 2.30 uur. Ik kreeg het licht benauwd! En stiekem hoopte ik dat Saskia het zou vergeten zijn (ik moet dat nog steeds even vragen of ze het nog weet).
Berlijn liep ik niet in deze tijd, stiekem was ik blij, maar Berlijn was zo zwaar dat ik mijn marathon droom voor langere tijd op een lagere pitje zetten.

Als mensen vragen of ik nu door train voor een marathon zeg ik: Nee die is een halve marathon te ver. Ik heb besloten voorlopig geen marathon te gaan lopen. Ik vind een halve ver en lang genoeg.
Ik moet nog te veel laten om een halve marathon te lopen en na langere afstanden moet ik nog te lang herstellen. Mocht een halve marathon geen uitdaging meer zijn, dan ga ik eens kijken of het misschien mogelijk is om een hele te gaan lopen. Maar voorlopig, hou ik het nog op de 21,1 km want dat vind ik laaaaaaaaaaaaaang genoeg.

Mijn doel voor de rest van dit jaar? Dat lees je woensdag, want ook dat plan is langzaam concreet aan het worden!

XoXo

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.