Verschil tussen MUS en Leuchtturm

IMG_5884Omdat ik nu aan mijn tweede bullet journal ben begonnen kan ik eindelijk het verschil uitleggen tussen de MUS en de Leuchtturm. De meest gebruikte bullet journals!

Eerst de simpele feiten.
IMG_5885

Mijn Bullet Journal van MUS
De Mijn Bullet Journal is iets groter dan een A5 formaat en komt met 3 lintjes, de pagina’s zijn niet genummerd en de stippellijntjes lopen door.
De kaft van Mijn Bullet Journal is semihard je kan hem buigen maar er moet wel kracht gezet worden.
Daarnaast zijn er een aantal voorgedrukte pagina’s het boekje van MUS: een quote pagina, een indexpagina, een jaarplanner, een level 10 en een wereldkaart.
Er zijn een aantal drukken geweest van MUS die ontzettend doordrukken. Ik had hier bij Mijn Bullet Journal geen last van, ik moest natuurlijk niet met watervaste stift in mijn MUS schrijven. Wel zie je ghosting door de pagina heen, ik vind dat zelf niet erg en druk ook hard op mijn schrijfwaren, dus dat weet ik inmiddels.
Wat echt een nadeel is, tenminste vind ik, is dat de puntjes niet altijd gelijk zijn en dus soms je vakken ook scheef zitten.
IMG_5887

Leuchtturm 1917
De Leuchtturm 1917 is precies a5 formaat en wordt geleverd met 2 lintjes, neem je de echte Leuchtturm Bullet Journal variant dan wordt die geleverd met 3 lintjes, maar over deze hebben we het niet. De stippen lopen niet door er is boven en onderaan de pagina een soort miniheader. De pagina’s zijn genummerd en de kaft is hard. Er zit alleen een inhoudsopgave in voorgedrukt. Extra op de Leuchtturm is dat de achterkant van de Leuchtturm een envelop heeft waar je eventueel stickers of zoiets kan bewaren, daarnaast zit er een elastiek om de Leuchtturm heen zodat deze niet open gaat staan. De hoeken van het papier zijn afgerond.
De Leuchtturm drukt niet door maar geeft wel iets meer ghosting dan die van MUS, dit vind ik niet erg.
IMG_5886

Welke vind ik beter?
Mijn Bullet Journal heeft zeker een flinke inhaalslag gedaan met de nieuwe versie Bullet Journals, ook hebben zij leuke extra’s erbij, een klein boekje met uitleg of bijvoorbeeld een boek vol met stickers (deze moet je apart kopen). Ook heeft Mijn Bullet Journal een fijn prijsje want voor een boekje betaal je EUR 12,50.
Toch gaat mijn voorkeur uit naar de Leuchtturm, ik vind de afgeronde pagina’s ontzettend fijn, vooral omdat mijn Bullet Journal vaak in mijn tas zit, daarom heb ik ook de voorkeur van een harde kaft, ik ben namelijk niet mega zuinig en gooi er echt mee als ik hem in mijn tas doe, vandaar dat ik het elastiek ook prettig vind. Ik mis een voorgedrukte landkaart in de Leuchtturm en deze zit wel in Mijn Bullet Journal, al de andere voorgedrukte pagina’s mis ik niet. Als laatste vindt ik het ook prettiger dat er al paginanummers in de Leuchtturm zitten, mijn ik kan prima schrijver maar cijfers schrijven wordt bij mij niet echt mooi.
De prijs want een Leuchtturm kost rond de EUR 15,- het is maar 2,50 duurder dan een Mijn Bullet Journal, dus je kan makkelijker kiezen wat je voorkeur is.

Naar welk voorkeur gaat jouw smaak uit? Heb je liever een Mijn Bullet Journal of een Leuchtturm?

XoXo

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.