Algemeen

Het vervoer in het centrum

Het wonen in de grote stad is enorm spannend en leuk. Er zijn veel dingen binnen handbereik en er is altijd wel wat te doen. Maar het navigeren in een grote stad, zeker als je nieuw bent, kan nogal lastig zijn. In deze blog vertel ik je hoe je in een grote stad makkelijk van A naar B komt. Lees je mee?

Nederland is voor de fiets

In Nederland fietsen we een hele hoop af, dat is niet anders in de grote steden. We kunnen makkelijk van A naar B omdat alles in relatief korte afstand tot elkaar geplaatst is. Daarnaast heeft Nederland veel voorzieningen voor fietsers. Zo zijn er genoeg fietspaden en plekken om te stallen.

Je OV in je zak

Je kan bijna geen straat inlopen in Nederland of je loopt tegen de halte van een bus, trein of tram aan. Met een ov kaart kan je, als deze genoeg saldo heeft, zo opstappen. Even van tevoren je route uitstippelen en voor je het weet, ben je op de plaats van bestemming. Houd wel rekening met onderhoud aan het ov en de vaste vertrektijden.

Met de fiets

Nog even terug naar die fiets, die is dus wel heel makkelijk omdat je daarmee veel wendbaarder bent maar ook flexibeler qua route en vertrektijden. Een goede fiets helpt je ook met het doen van boodschappen. Je hoeft dan niet alleen maar te lopen en te tillen. En een auto is in de grote stad vaak eerder een last. Zo doe je er met de auto vaak langer over en betaal je je scheel aan parkeerkosten.

Aan de wandel

Je kan ook gaan lopen natuurlijk. Dat is voor korte afstanden in het centrum prima. Maar het vraagt wel om de aanvulling van de fiets of het ov in veel gevallen, anders ben je alsnog de hele stad aan het afwandelen (en sjouwen als je boodschappen hebt gedaan)

…voor de eerlijke fietser

In grote steden heerst vaak de cultuur dat je best eens de fiets of een onderdeel van een ander mag ‘lenen’. Maar dat is natuurlijk gewoon stelen. En het is logisch dat je er klaar mee bent dat je fiets steeds weer weg is of er onderdelen vervangen moeten worden maar dat is wel zo eerlijk anders doe je al snel ook mee aan het gedrag dat je juist veroordeeld. Zo houd je het in stand. Je kan beter de onderdelen gewoon vervangen. Zo kan je ook los een zadel kopen bijvoorbeeld.